Spring over hovedmenu

Indsats mod røgdannelse under operationer skaber sikkert arbejdsmiljø på Afdeling for Plastikkirurgi, Herlev og Gentofte Hospital

Medarbejderne på Afdeling for Plastikkirurgi, Herlev og Gentofte Hospital satte i 2020 fokus på faren ved indånding af kirurgisk røg under operationer, efter at en ny trend havde bredt sig med at skyde paraffinolie i sin muskulatur for at opnå større muskler. Dette blev startskuddet til en langvarig, systematisk udredning af problematikken, der har sikret dem en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2023 i kategorien ‘Kemi og vådt arbejde’.

Røgdannelse i forbindelse med behandlingen af en ny kategori af patienter, der har injiceret paraffinolie i deres muskulatur, skabte utryghed blandt både kirurger, sygeplejersker og anæstesipersonale på Afdeling for Plastikkirurgi, Herlev og Gentofte Hospital.

Ved operationen brændes vævet med paraffinolierne væk fra muskulaturen. Det udvikler en ildelugtende røg, der påvirkede medarbejdernes arbejdsmiljø, da de var bekymrede for, om røgen var sundhedsskadelig dengang behandlingen startede i 2020.

“Der var en generel bekymring blandt personerne på operationsstuerne over, hvorvidt det er sundhedsskadeligt at indånde røgen fra behandlingen, og det blev taget meget alvorligt af ledelsen,” siger Anna Hykkelbjerg Ljungberg, der er chefsygeplejerske i afdelingen.

Der blev iværksat en optimering af operationsstuen, hvor ventilationen blev reguleret og en dør tætnet. Men bekymringen om røgen gav anledning til yderligere tests.

“Der blev nedsat en arbejdsgruppe, som med ekstern hjælp har udført partikelmålinger og målinger på ventilationen og udsug på operationsstuen. Selvom det har været en langvarig proces, ved vi nu, at operationsstuen kan karakteriseres som ultraren med effektiv oprensning. Derudover viste partikelmålingerne på personniveau tilfredsstillende koncentrationer og at paraffinrøgen ikke indeholdt farlige og sundhedsskadelige stoffer,” siger hun.

Medarbejderne behøver derfor ikke længere at være utrygge ved at være på operationsstuen ifm. paraffinoperationer og ved generelle plastikkirurgiske operationer. Samtidig har arbejdsmiljøorganisationen oplevet stor samarbejdsvillighed fra ledelsen, som giver medarbejderne tryghed i at vide, at deres bekymringer tages alvorligt, og at der er stor fokus på deres generelle trivsel i hverdagen.

Ros fra Arbejdsmiljørådet
Arbejdsmiljørådet anerkender Afdelingen for Plastikkirurgi på Herlev og Gentofte Hospital for deres grundige proces og analytiske tilgang til problemstillingen.

”Hos afdelingen for Plastikkirurgi på Herlev og Gentofte Hospital blev medarbejdernes bekymring for arbejdsmiljøet taget alvorligt. Der blev nedsat en tværfaglig gruppe, og de har optimeret operationsstuer, så medarbejderne nu kan udføre operationer uden frygt for indånding af farlige stoffer. Den indsats fortjener stor ros, siger Cristina Lage, formand for Arbejdsmiljørådet.

Om Afdeling for Plastikkirurgi, Herlev og Gentofte Hospital
Afdeling for Plastikkirurgi. Herlev og Gentofte Hospital har ca. 100 medarbejdere.Sekretærer, sygeplejersker og læger. Klinikken varetager forundersøgelser, operationer og efterfølgende kontrol af patienter, som henvises med modermærkekræft og hudkræft. Desuden foretages rekonstruktiv- og korrektiv plastikkirurgi.

 • Nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2023 i kategorien Kemi og vådt arbejde
 • Adresse: Borgmester Ib Juelsvej 15A, 2730 Herlev
 • Kontaktperson: Anna Hykkelbjerg Ljungberg, chefsygeplejerske, M: anna.hykkelbjerg.ljungberg.01@regionh.dk, T: +45 41 41 71 42

Nominerede til Arbejdsmiljøprisen 2023

Arbejdsulykker

 • G.S.V Materieludlejning A/S
 • NCC Industry A/S Råstoffer
 • Skolen for klinikassistenter og tandplejere (Københavns Universitet)

Psykisk arbejdsmiljø

 • Arla Foods Amba, Inbound Logistics
 • Ishøj Jobcenter - Center for Beskæftigelse og Erhverv
 • Jordemodercentret under Gynækologisk/Obstetrisk afdeling på Slagelse Sygehus

Kemi og vådt arbejde

 • Afdeling for Plastikkirurgi, Herlev og Gentofte Hospital
 • Coop Danmark
 • Molslinjen A/S

Ergonomi

 • Dagplejen Vejle Kommune
 • Roskilde Kommunes dagtilbudsområde
 • Økonomi og HR, ÆHF, Odense Kommune