Spring over hovedmenu

Yoga- og ergonomiprojekt mindsker fysiske belastninger for dagplejerne i Vejle Kommune

Træning og ergonomi har det seneste 2,5 år været et stort fokus i Vejle Kommune, hvor en yogalærer og en ergoterapeut har været ansat til at mindske fysiske belastninger for kommunens dagplejere. Indsatsen er nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2023 i kategorien Ergonomi.

Arbejdet med små børn indebærer mange tunge løft og krævende arbejdsstillinger, som på sigt kan føre til fysiske belastninger og nedslidning. Derfor har man på dagplejeområdet i Vejle Kommune de seneste 2,5 år haft fokus på at styrke den mentale og fysiske trivsel blandt kommunens dagplejere gennem bevægelse og øget fokus på ergonomi i hverdagen.

Indsatsen har blandt andet budt på yogaundervisning og udlevering af udstyr i form af yogamåtter, instruktionsbøger og kort, der kan sætte gang i øvelserne med børnene.

“Der er mange løft og vrid i arbejdet i dagplejen, hvor de ansatte i øvrigt har en arbejdsuge på 48 timer og ofte har været i faget i mange år. Det sætter sit præg på kroppen for mange af vores dagplejere. Derfor er det fantastisk, at vi har kunnet implementere bevægelse ind i dagligdagen, så både børn og ansatte får hjælp,” siger Tonny Sejrup, Tillids- og Arbejdsmiljørepræsentant i Dagplejen Vejle Kommune og fortsætter:

“En af dagplejerne laver eksempelvis et fiktivt eventyr hver måned, som er bygget op omkring de skavanker, hun har. Så skaber hun en historie med et tilhørende yogaprogram hver dag, og til sidst kan børnene den udenad. Der er både gevinster for børnene, men så sandelig også for dagplejeren.”

En alsidig indsats
Foruden yogaprojektet har en ergoterapeut de seneste år hjulpet samtlige dagplejere med at sikre, at de løfter korrekt og har alle de rigtige hjælpemidler, som eksempelvis el-barnevogne og el-cykler. Derudover fik alle dagplejere ved projektets start udleveret en fagbog om yoga med børn og en kasse med yoga kort, der kunne bruges til aktiviteter sammen med børnene.

En spørgeskemaundersøgelse blandt dagplejerne viser desuden, at indsatsen har skabt en positiv forskel, hvor de ansatte har opnået større arbejdsglæde, bedre fysisk arbejdsmiljø samt større psykisk overskud.

Stor ros fra Arbejdsmiljørådet
Dagplejen i Vejle Kommune har gennem en nytænkende og vedholdende indsats på ergonomiområdet formået at optimere den fysiske og mentale trivsel blandt dagplejerne.

“Det er utrolig inspirerende at se, hvordan innovative løsninger som fx yogaprogrammer kan skabe mere bevægelse i dagligdagen for både børn og voksne og dermed kobler arbejdsmiljø direkte til kerneopgaven. En yderligere gevinst er også, at de ansatte ikke er nødsaget til at kompensere for den fysiske arbejdsbelastning i deres fritid,” siger Cristina Lage, formand for Arbejdsmiljørådet.

Om Dagplejen Vejle Kommune
Dagplejen i Vejle Kommune består af 159 dagplejere, der hver passer 4 børn i eget hjem. Derudover er der 10 dagplejepædagoger, som fører tilsyn, en leder, en souschef, 2 HK’er, en flyver (vikar) og en frikøbt tillidsrepræsentant.

 • Nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2023 i kategorien Ergonomi
 • Adresse: Aagade 33, 7100 Vejle
 • Kontakt: Tonny Sejrup, tosej@vejle.dk, 76815214

Nominerede til Arbejdsmiljøprisen 2023

Arbejdsulykker

 • G.S.V Materieludlejning A/S
 • NCC Industry A/S Råstoffer
 • Skolen for klinikassistenter og tandplejere (Københavns Universitet)

Psykisk arbejdsmiljø

 • Arla Foods Amba, Inbound Logistics
 • Ishøj Jobcenter - Center for Beskæftigelse og Erhverv
 • Jordemodercentret under Gynækologisk/Obstetrisk afdeling på Slagelse Sygehus

Kemi og vådt arbejde

 • Afdeling for Plastikkirurgi, Herlev og Gentofte Hospital
 • Coop Danmark
 • Molslinjen A/S

Ergonomi

 • Dagplejen Vejle Kommune
 • Roskilde Kommunes dagtilbudsområde
 • Økonomi og HR, ÆHF, Odense Kommune